Większy asortyment obsługiwanych towarów
W strefie fresh składowane są wrażliwe artykuły spożywcze, wymagające ściśle kontrolowanej temperatury. Jej rozbudowa była konieczna głównie ze względu na zwiększenie asortymentu i zakresu obsługi ryb, w tym świeżych.W ciągu roku produkcja ryb jest na podobnym poziomie co produkcja mięsa. Kiedy jednak w okresie świątecznym znacząco wzrasta ich spożycie, w magazynie obsługujemy ich nawet trzykrotnie więcej. Ryby są artykułem wyjątkowo wrażliwym i łatwopsującym się, wymagającym restrykcyjnych warunków przechowywania, w temperaturze 0-2°C. Zwiększenie ilości i asortymentu wymagało od nas nie tylko rozbudowy strefy, ale także wdrożenia dodatkowych rozwiązań, zapewniających bezpieczeństwo i wysoką jakość obsługi magazynowej mówi Anita Szewczuk, dyrektor centrum dystrybucji w Bydgoszczy.Dodatkowo z bydgoskiego centrum dystrybucji, ryby, w tym importowane, dostarczane są do magazynów sieci Carrefour w Rawie Mazowieckiej i Psarach. Ważnym zadaniem zespołu ID Logistics, było m.in. przygotowanie harmonogramu awizacji dostaw, z uwzględnieniem terminowości produkcji. W nowej hali zainstalowano specjalistyczne urządzenia do mycia i dezynfekcji. Wykorzystywane są też palomaty, czyli automatyczne magazynki palet, co nie tylko zoptymalizowało i uprościło pracę, ale także zwiększyło powierzchnię dostępnych miejsc. Aby zapewnić sprawną obsługę zwiększonego wolumenu, wzmocniony został zespół odpowiedzialny za obsługę magazynową ryb.
Wspólnie z naszym klientem, przygotowujemy się do wdrożenia boksów transportowych, izoboxów. Są to rolki przystosowane do transportu wrażliwych towarów w niskich temperaturach. Dzięki temu ryby, mięso są transportowane w idealnych warunkach dla tego asortymentu, bez obawy o utratę jakości wyjaśnia Anita Szewczuk.Przy rozbudowie bydgoskiego centrum dystrybucji, szczególną uwagę zwrócono także na odpowiednie przystosowanie wszystkich stref temperaturowych, w zależności od wymagań poszczególnych grup towarowych i zgodnie z restrykcyjnymi wymogami Carrefour. Dzięki temu towary wrażliwe na wpływ temperatury składowane są w najkorzystniejszych dla nich warunkach termicznych – warzywa i owoce (4-7°C), nabiał (0-4°C), mięso i ryby (0-2°C).
Efektywne i proekologiczne
W obiekcie zastosowano nowoczesne i proekologiczne rozwiązania, które zwiększają efektywność obsługi, a jednocześnie optymalizują i ułatwiają pracę. Przykładem może być system put-to-light, który poprawia wydajność i usprawnia monitoring podczas kompletacji towaru do sklepów. Kolejne korzyści wiążą się z wykorzystaniem wózków widłowych z bateriami litowo – jonowymi, wydajniejszymi, prostszymi w obsłudze i bardziej ekologicznymi niż te z akumulatorami kwasowymi. Ich zaletą jest także oszczędność czasu potrzebnego na ładowanie. Oszczędność energii zapewnia zainstalowanie na dachu budynku paneli fotowoltaicznych.ID Logistics dla sieci handlowej Carrefour
W Polsce operator logistyczny współpracuje z siecią handlową Carrefour od 2008 r. Obecnie zarządza 3 centrami dystrybucji: oprócz Bydgoszczy, w Podkonicach Dużych k/Rawy Mazowieckiej (61 tys. mkw., dostawy w części centralnej i północno-wschodniej) oraz Psarach (48 tys. mkw., dostawy do sklepów i stacji benzynowych w południowej części kraju).Źródło: ID Logistics