Cytryny w syropie imbirowym
Kilka cytryn, korzeń imbiru, cukier i woda – tyle wystarczy żeby przygotować rozgrzewający syrop imbirowy z cytryną, bogaty w witaminę C i rutynę oraz substancje przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Można go dodać do herbaty lub pić rozcieńczony z wodą.Szczegóły na naszej stronie: KuchniaKierowcy
Syropy mocy
Katarzyna Bosacka, znana dziennikarka i propagatorka zdrowego odżywiania się, podpowiada również jak radzić sobie z przeziębieniem. Proponuje syropy w wersji do herbaty lub wzmocnionej. I w tym przypadku ich głównym składnikiem jest korzeń imbiru, który autorka przepisu określa jako „samo zdrowie”.Składnikiem syropku do herbaty są też kumkwat, cytryna, pomarańcza i limonka – zalane miodem. Ten mocniejszy, prawdziwy „syrop mocy” na rozwiniętą infekcję z katarem i kaszlem, składa się m.in. z imbiru, kurkumy, polskiego czosnku, cebuli, cytryny – wszystko trzeba zmielić na papkę i dodać miód. Oba syropy można przechowywać nawet kilka tygodni w lodówce.
Zobacz film z cyklu Kichaj_na_wirusy_EkoBosacka
Zapobiegawczo – podsmażony chleb z czosnkiem
Chleb podsmażamy na patelni – ciepłą kromkę nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku. Można kromkę posypać pietruszką – będzie bardziej zdrowo i kolorowo.Nie przejmujmy się czosnkowym aromatem, bo przecież zdrowie jest ważniejsze niż nieświeży oddech. Zresztą, wystarczy założyć maseczkę i w ten sposób pozbyć się problemu „czosnkowego” oddechu.
Inhalacje - możliwe do wykonania w kabinie
Przedstawione poniżej przepisy teoretycznie wymagają wykorzystania urządzenia Thermomix, ale i bez niego można sobie pradzić – ważne, aby nie zmienić proporcji. Zamiast tzw. varomy można użyć zwyczajnego garnka, w którym trzeba wodę z odpowiednimi dodatkami doprowadzić do wrzenia. Wymieniane w przepisach określenie "obr.1" to nic innego, jak gotowanie na baaardzo małym ogniu.Innymi słowy, będąc w trasie możemy użyć zwykłego garnka i kuchenki. Nie musimy nachylać się nad naczyniem - parujący specyfik miesza się z powietrzem w kabinie ciężarówki, która ma na tyle małą kubaturę, że para zadziała na nasz organizm wystarczająco mocno.
Z soli morskiej
Do naczynia wlać 2 litry wody, ustawić 8 min/varoma/obr.1, a następnie dodać 4 łyżki soli morskiej i czynność powtórzyć z czasem 10 minut.Wersja bez urządzenia Thermomix: do garnka wlać 2 l wody, zagotować ją na małym ogniu, po czym dodać sól i gotować na malutkim ogniu jeszcze 10 minut. Wyłączyć kuchenkę i poczekać do wystygnięcia wody - niech paruje i nawilża powietrze w kabinie.
Z ziół
Składniki:- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka rumianku
- 1 łyżka szałwii
- 1 łyżka skrzypu polnego
Do naczynia wlać 1 litr wody, ustawić 8 min/varoma/obr.1, a następnie dodać zioła i czynność powtórzyć z czasem 15 minut.
Wersja bez TM: do garnka wlać 1 l wody, zagotować ją na małym ogniu, po czym dodać zioła i gotować na malutkim ogniu jeszcze 15 minut. Wyłączyć kuchenkę, a woda niech paruje do wystygnięcia.
Z olejków
Składniki:- 5-10 kropli olejku eukaliptusowego
- 5-10 kropli olejku z drzewa herbacianego
Do naczynia wlać 2 litry wody, ustawić 8 min./varoma/obr.1, a następnie dodać olejki i czynność powtórzyć z czasem 10 minut.
Wersja bez TM: do garnka wlać 2 l wody, zagotować ją na małym ogniu, po czym dodać olejki i gotować na malutkim ogniu jeszcze 10 minut. Wyłączyć podgrzewanie i niech paruje aż wystygnie.
Na suchy kaszel – z ziół i soli morskiej
Składniki:- 1 łyżeczka rumianku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka soli morskiej
Do naczynia wlać 1 litr wody, ustawić 8 min/varoma/ obr.1, a następnie dodać zioła i nastawić 30 s/varoma/obr.3. Po tym czasie ustawić 15 min/varoma/ obr.1.
Wersja bez TM: do garnka wlać 1 l wody, zagotować ją na małym ogniu, dodać zioła i gotować przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie zmniejszyć płomień do jak najmniejszego i gotować jeszcze 15 minut.
Z ziół na mokry kaszel
Składniki:- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka kopru włoskiego
- 1 łyżeczka podbiału
Do naczynia wlać 1 litr wody, ustawić 8 min/varoma/obr.1, a następnie dodać zioła i nastawić 30 s/varoma/obr.3. Po tym czasie ustawić 15 min/ varoma/ obr.1.
Wersja bez TM: do garnka wlać 1 l wody, zagotować ją na małym ogniu, po czym dodać zioła i gotować przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie zmniejszyć płomień do jak najmniejszego i gotować jeszcze 15 minut.
(Przedstawione wyżej przepisy pochodzą z FB – profilu Thermo_przygody. Konsultacja medyczna – dr Aleksandra Rucińska)
Mikstury naszych babć
Do gorącego mleka (kubek) dodać zmiażdżone 3-4 ząbki czosnku i łyżkę masła. Wymieszać i do trochę przestudzonego płynu dodać dużą łyżkę miodu. Jest to skuteczna mikstura stosowana jeszcze przez nasze babcie: na ból gardła, przeziębienie, zapalenie oskrzeli.Ból gardła łagodzi jego płukanie roztworem soli, która ma właściwości dezynfekujące (bakteriobójcze) oraz przeciwobrzękowe, a zatem płukanie może również zmniejszyć opuchliznę gardła lub migdałków. Do 1/3 szklanki wody należy dodać maksymalnie płaską łyżeczkę soli (mocniejszy roztwór może zadziałać drażniąco). Gardło powinno się płukać co 2-4 godziny przez co najmniej 2 minuty.
Na ból gardła można zastosować również mieszaninę wody i wody utlenionej, która działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Jedną łyżeczkę 3% wody utlenionej należy zmieszać z połową szklanki letniej wody. Gardło powinno się płukać kilka razy dziennie.
Syrop z cebuli i czosnku
Cebula i czosnek to naturalne antybiotyki – wykazują działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Syrop z cebuli i czosnku wspomaga leczenie kaszlu suchego i mokrego.Cebule pokroić w piórka i układać w słoiku: warstwa cebuli, warstwa cukru lub miodu (zdrowszy), trochę świeżo wyciśniętego soku z cytryny i odrobinę czosnku, posiekanego lub zmiażdzonego w prasce. Nie należy przesadzić z czosnkiem – wystarczy jeden mały ząbek na typowy słoik po dżemie (fan czosnku może dodać go trochę więcej). Tak przygotowaną miksturę należy odstawić na kilka godzin aż cebula puści sok. Po tym czasie można zawartość słoika przesączyć przez gazę i przelać do innego słoika, ale nie jest to konieczne. Gotowy syrop powinno się przechowywać w lodówce. Lepiej nie spożywać go przed snem ponieważ działa wykrztuśnie.
Zebrała: redakcja etransport.pl
Fot.: Pixabay, etransport.pl