Kuchnia Kierowcy
Krok po kroku jak spasteryzować mięso w słoiku. A potem na pauzie w trasie... pysznie, domowo.
Składniki:
- mała czerwona cebula
- szklanka ciecierzycy
- dwie szklanki wody
- duża łyżka oliwy
- pomidory w puszce (250ml)
- dwie duże łyżki przyprawy curry
- dwa ząbki czosnku
- sól do smaku
Pyszny, mięciutki, kruchy, soczysty karczek gotowany w słoikach. Idealny na kanapki. Otwierasz słoik i masz pyszny kawałek domowej wędliny. Idealny do zabrania w trasę.
A może by tak w Tłusty czwartek (który już za kilka dni) ,zamiast tłustych pączków, słodkie domowe bułeczki?
Przepis:
1 dzień:
1l ciepłej wody
100g świeżych drożdży
0, 5kg mąki żytniej (zwykłej lub pełnoziarnistej)
Wszystkie składniki wymieszać i zostawić na noc w przykrytym naczyniu.
2 dzień:
2 łyżeczki soli kuchennej
5 łyżek oleju
1kg mąki pszennej
opcjonalnie 1 łyżeczka kminku
Do żytniego rozczynu dodać sól, olej, mąkę i dobrze wyrobić ciasto.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do czasu podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przemieszać i rozłożyć do foremek wysmarowanych masłem (ja miałam dwie keksówki o wymiarach 32cmx8cm). Można użyć większych foremek, wtedy chleb będzie niższy, ale nigdy mniejszych, bo chleb wypłynie w trakcie pieczenia.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w 180C w zależności od piekarnika 1-1:15h.
Upieczone chleby wyciągnąć z blachy i przykryć ściereczką do wystygnięcia.
Będąc w trasie nie trzeba rezygnować z pizzy, można ją wykonać samemu. Jest bardzo prosta.
Jeśli ktoś zastanawia się w jaki sposób Iwonie Blecharczyk udaje się zachować sylwetkę pracując jako kierowca, to w tym filmiku pokazuje co ze sobą zabiera do jedzenia.